Derfor er lån fra familie og venner ikke en god ide

Det kan oppstå mange utfordringer hvis man velger å låne penger av eller låne penger til venner. Selv om det virker som en god ide, så vil man ofte i etterkant komme borti forskjellige problemstillinger som følger med. De fleste har sterke ønsker om å unngå å låne penger fra venner eller familie, og da vil det ofte følge med en følelse av samvittighet i tillegg til gjelden man har tatt på seg. Selv om man blir enige om noe når man låner pengene, så kan ting endre seg over tid. Når man forholder seg til en långiver, så har man en skriftlig avtale å forholde seg til. Når man låner privat forholder man seg kun til en felles forståelse for hva betingelsene er. Denne forståelsen kan endre seg over tid, og det kan ødelegge vennskap og skape konflikter i familien. Med formelle regler i forhold til lånet, så har man bestemte regler for å håndtere alle situasjoner som kan dukke opp, men hvis man låner privat, så vil uforutsette situasjoner, som for eksempel forårsaker at man ikke kan betale tilbake gjelden, gjøre at man ikke betaler tilbake det man skylder, som igjen kan gjøre at de man lånte pengene av kan få problemer med sin egen økonomi.

Når man låner penger privat, så kan alt virke helt ok i starten, men utfordringene kan dukke opp senere når man ikke klarer å følge opp avtalen eller det viser seg at man har forskjellig tolkning av hva avtalen er. En vanlig problemstilling kan være uenigheter om tilbakebetalingen. Renter er et annet tema som mange ikke tenker på når de låner privat. Mange tenker at de ikke skal betale renter når de låner av venner, men det er ikke nødvendigvis det motparten tenker. Man kan også være uenige om hvor lenge man avtalte at man skulle låne pengene. En grunn til at betingelser kan endre seg er at man reagerer på låntagers forbruk når man tenker at de kunne betalt tilbake det de skylder.

Uenigheter om tilbakebetaling

Det er mange muligheter for at det kan dukke opp uenigheter i forhold til tilbakebetalinger, og det er også grunnen til at långivere inngår avtaler som forsøker å dekke alle mulige problemstillinger. Når man ikke har en avtale, så kan ett hvert avvik i forventet tilbakebetalingsplan forårsake at man kommer ett steg nærmere en konfliktsituasjon.

Renter eller ikke

Når man skal avtale å låne penger, så er det viktig at begge parter har samme forståelse av situasjonen. Hvis man skal betale renter for lånet, så er det for eksempel noe man må tydelig avtale slik at begge parter er enige om rentenivået. Hvis en part tror man ikke skal betale renter mens den andre mener man skal betale, så er det en garantert konfliktsituasjon. Man kan oppleve problemstillinger også når man låner penger av foreldre. Mange opplever at foreldre som låner en penger vil blande seg inn i økonomiske situasjoner man egentlig ønsker å håndtere selv. Hvis man skal slippe denne typen innblanding, er det bedre å låne penger fra formelle långivere med konkrete avtaler om renter og annet.

Forventning om låneperiode

Låneperiode er ofte et konfliktgrunnlag. Det kan være mange grunner til at man ikke betaler tilbake når långiver forventer det. En grunn kan være at man ikke har pengene når man ønsker det. En annen kan være at man ikke har samme forståelse for når lånet skulle vært betalt tilbake.

Reaksjoner på forbruk

En veldig vanlig problemstilling når man låner penger av venner, er at man reagerer på forbruk. Selv om man har avtalt en tilbakebetalingsperiode, så kan man reagere hvis man har nok penger til unødvendig forbruk. Alternativt så kan låntager selv ha samvittighet overfor forbruk når man skylder penger.

Adservice Comparison Feed: Could not find feed with ID "no001"

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *